Budite moderan tata

Roditeljstvo se uči
Biti roditelj je previše komplicirano da bi se svelo samo na osnove, a nov pogled na očinstvo nametnuo je i trend sve većeg uključivanja očeva u odgoj djece. Oni više nemaju samo tradicionalnu ulogu hranitelja i zaštitnika porodice, već su, kao i majke, uključeni u sve sfere odgoja.
Zadnju deceniju stasava nova generacija modernih očeva koji žestoko nastoje ravnopravno učestvovati u životu svojih potomaka od prvoga dana, prate trudnoću, prisustvuju porođaju, paze na novorođenče, a nerijetko uzimaju i porodiljsko bolovanje.
Kako biste se u toj ulozi što bolje snašli, nudimo vam nekoliko savjeta.
Tata mora biti veliki
U duhovnom smislu očevi moraju biti oslonac svojoj djeci, divovi koji će ih braniti i čuvati i na koje će se moći osloniti. Klinci žele da njihovi očevi budu čvrste stijene, uvijek prisutne u njihovim životima.

Tata mora biti mali
Možda se malo kosi sa prvim pravilom, ali tata ne smije biti preveliki. Mora naći dobar omjer slobode i zabrana i dati djeci dovoljno prostora za igru i razvoj.
Stoga pokušajte ponekad reći i da nešto ne znate. I njemu će biti lakše kada vidi da ni veliki tata ne zna odgovore na sva pitanja. Ukoliko pogriješite u nečemu, recite svojim klincima da vam je žao.
Provodite više vremena u kući
Mnogo očeva radi prekovremeno ili čak dva posla. Ipak, ništa nije tako važno kao druženje sa svojom djecom. Potrudite se provoditi više vremena s njima i uživati u zajedničkim trenucima.
Budite fleksibilni
Ne budite kruti u svojim stavovima i postavljanju pravila i ne insistirajte da uvijek bude sve po vašem. Pokušajte povući crtu između autoriteta i moći. Krutim stavovima samo ćete odgurnuti svoje dijete od sebe.
Darežljivci, štedite novac
Ako niste dovoljno pažljivi, nekontroliranim davanjem i kupovanjem stvari svojoj djeci, lako možete završiti na prosjačkom štapu. Imajte na umu da za vaše dijete nije dobro da dobije sve što poželi. Neke mu stvari treba priuštiti, ali ne smijete pretjerivati.
Cicije, potrošite novac
Pametan čovjek odlikuje se sposobnošću da ima dva različita mišljenja u isto vrijeme. Isto vrijedi i kada je novac u pitanju – treba biti oprezan, ali ne i škrt. Ne ustručavajte se potrošiti malo novca na košarkašku loptu koju vaš sin možda jedva može i podići ili priuštiti kćeri opremu za ritmičku gimnastiku o kojoj sanja. Na budućnost se mora misliti, ali treba znati uživati i u sadašnjosti.
Neka budu ono što jesu
Roditelje često uznemiri činjenica kada djeca postanu slična njima i često preko potomaka žele ostvariti svoje neispunjene snove. Pomozite im da otkriju put kojim žele da idu i ne skrećite ih na onaj koji ste vi sami nekada davno promašili.
Najvažniji savjet:
Volite njihovu mamu
Kad god se sjetite, zagrlite svoju suprugu pred djecom i pokažite koliko je volite. Čak i ako niste u braku, a imate dijete, imate i obavezu biti dobri prema majci svoje djece. Razgovarajte s njom s poštovanjem, nasmijavajte je, budite nježni i dajte sve od sebe da izgradite korektan odnos. Vaša djeca će vam biti zahvalna.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.