Brusnicom protiv raka

Crvene bobice: Prirodan antibiotik
Plodovi brusnice bogati su različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, C, kalij i biljna vlakna. Od lišća i plodova prave se ljekoviti čajevi, a u svježem obliku sokovi. Plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, a možemo pripremati džemove, ukusne umake i jela. Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene prirodan su antibiotik koji uništava bakterije i gljivice.
Obnavlja vid
Brusnica može spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju), djeluje na uništenje bakterije Helicobacter pylori, uzročnika čira na želucu, te smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Njeni sastojci smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog crijeva, sprečavaju rast ćelija raka i njegovo širenje po tijelu. Ljekovite crvene bobice pomažu pri obnovi vida, smanjuju šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare. Plodovi su cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, a prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih žila). Sastojci u brusnicama usporavaju starenje. Sok i čaj od plodova i lišća preporučuju se djeci i starijim osobama. Napomena, lišće se bere poslije berbe plodova.
Savjet
Svako ko želi može na okućnici posaditi manji nasad brusnica tako da ima lišće i plodove na dohvat ruke. Početak marta i april, idealni su za sadnju.
Za jačanje imuniteta
Aktivni sastojci mogu smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini čime se sprečava stvaranje zubnog plaka, glavnog uzročnika upale zubnog mesa. Brusnica snižava glukozu u krvi, pomaže obnovu ćelija koje pomažu normalizaciju funkcija jetre i bubrega, te jača imuni sistem.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.