Blizanci i komunikacija

Oni traže više pažnje
Istraživanja su pokazala kako su blizanci skloniji usporenom razvoju govora i govorno-jezičkim poremećajima od ostale djece, posebno ako su rođeni prijevremeno ili su imali nisku porođajnu težinu.
Naime, dokazano je kako blizanci imaju vlastiti vokabular, čak i gramatiku koja podsjeća na neki strani jezik, a koju osim njih niko ne razumije. Naučnici tvrde da jezik blizanaca nastaje tako što jedan od njih preuzima poremećeni govor drugog, zbog čega oba govore neispravno, a pritom se međusobno razumiju.
Uloga roditelja
Bez obzira kako napreduje govor kod blizanaca, roditelji ovim mališanima trebaju posvetiti više pažnje, jer imaju više posla od ostalih roditelja. Najveći problem leži u prezaposlenim porodicama, gdje roditelji nemaju dovoljno prilika za individualnu komunikaciju sa svakim od blizanaca, a to je bitno za govorno-jezički razvoj. Zbog prevelikih obaveza, kao i zbog nedostatka vremena da sa svakim djetetom budu nasamo, roditelji su skloni obraćati se blizancima kao cijelini, govoriti kratkim rečenicama zbog čega se ne stiže razvijati bogati dijalog između jednog djeteta i roditelja. Blizanci su skloniji ubrzanom govoru jer se na taj način bore za pažnju svojih bližnjih.
Komunikacija
Roditelji blizanaca bi trebali posvećivati svakom djetetu što je moguće više individualne pažnje, kao i razgovarati sa njima, ali odvojeno. Preporučljivo je tražiti spontane prilike za to, recimo u toku presvlačenja, možete mališanu ispričati kratku priču ili razgovarati o tome šta u tom trenutku radite.
Kada se igrate sa blizancima ili radite nešto zajedno, obraćajte im se svakom zasebno, a ne istovremeno, bez obzira što vam za to treba dvostruko više vremena i što se morate ponavljati. Veoma je važno da maksimalno iskoristite ove rijetke prilike druženja s djetetom nasamo, ne samo zbog govora već i zbog emocionalne potrebe da povremeno dobija roditeljevu punu pažnju i vrijeme.
Osim što dijete treba čuti gramatički pravilan govor od strane roditelja, ono treba razvijati vještine dvosmjerne komunikacije. Večernje čitanje priče za laku noć i razgovor idealna je prilika za smireno učenje višesmjerne interakcije i komunikacije.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.