Bebe iz dužih veza su zdravije

Naučnici tvrde da žene koje su dugim vezama imaju manje komplikovane trudnoće i porode.
Prema navodima Daily Telegrapha, naučnici su otkrili da žene koje su u dugim vezama imaju manje šanse da obole od pre-eklampsije (problema sa visokim krvim pritiskom uzrokovanim trudnoćom) i da obično rađaju krupnije bebe.
Žene koje su isključivo spavale sa jednim partnerom u periodu od najmanje 6 mjeseci, rjeđe su rađale nedonoščad i u prosjeku manje ih je oboljevalo od pre-eklampsije. Eksperti vjeruju da je razlog za to duža izloženost spermi biološkog oca djeteta, koja pojačava imunološki sistem. U studiji koju je sproveo Auckland univerzitet, sa Novog Zelanda, naučnici su ispitivali 2507 prvorodilja, koliko dugo su u vezi sa ocem djeteta kojeg su nosile. Otkrili su da je po pitanju trudnoće, pre-eklampsija bila manje učestala kod žena koje su i imale seksualne odnose sa biološkim ocem u dužem vremenskom periodu, od onih koje su bile vrlo kratko. Studija je, također, pokazala da su žene, koje su bile u kratkim vezama sa biološkim ocem djeteta, rađale uglavnom pothranjene bebe.
Dr Larry Chamley, vodeći profesor ovog istraživanja sa Univerziteta u Aucklandu, rekao je da je imunološki sistem majki bio pojačan nakon izloženosti očevim antigenima, korisnim antitijelima u muškoj spermi:
– Iako još nije sasvim sigurno da li dugotrajna izloženost spermi sprečava nastanak pre-eklapsije, sasvim je evidentno da je ovo istraživanje potvrdilo da ta izloženost ima zaštitnu ulogu, dodao je ovaj ginekolog.
Rezultati ove studije su upotpunjeni sa rezultatima o utjecaju zdravlja, težine majki, njihovog životnog stila (da li puše ili ne) na trudnoću i bebe, i objavljeni su u Žurnalu za reproduktivnu imunologiju. Majke koje nisu znale identitet biološkog oca nisu uzimane u razmatranje.

(DailyTelegraph/Natalija Anić)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.