Bajke i djeca

Živa riječ umjesto kasete
Sve prisutniju činjenicu da živimo u eri ubrzanog tehnološkog razvoja i vremenu u kojem život postaje sve brži, ljudi doživljavaju na različite načine. Životni standard jeste bolji, ali ne prati ga poboljšanje stvarnog kvaliteta života. Mnogo toga se posljednjih godina drastično promijenilo. Međutim, jedno je uvijek isto. Rađaju se nove generacije, dolaze djeca koju je potrebno odgojiti. Najčešća definicija odgoja, sa društveno-generacijskog aspekta kaže da je odgoj prenos znanja i iskustava sa starije, na generaciju mlađih.
Pojava televizije, videa, DVD-ja i interneta, dovela je do izumiranja bajki, odnosno žive riječi putem koje su se one prenosile. Potrebu za bajkama, roditelji danas rješavaju kupovinom kasete na kojoj je bajka već ispričana. Dijete će je vrlo brzo naučiti napamet, a roditelj će biti zadovoljan misleći da je ispunio svoj zadatak. Međutim, tu se krije zamka. Takav pristup djetetu može samo naškoditi.
Bajka u prepričanom ili pročitanom obliku mnogo je korisnija od bajke reproducirane sa kasete.
Osim toga, reproducirana bajka može izazvati negativne reakcije djeteta i stvoriti mu strah sa kojim će se pokušavati samo boriti. S druge strane, dok mu čitate bajku, možete pratiti njegovo emocionalno i psihičko stanje.
Da ne uživa u postepenom rastu emocionalne napetosti ili ne osjeća olakšanje nakon završetka priče, primjetit ćete ako dijete ne traži da mu ponovo pročitate ili prepričate bajku, ili ako za vrijeme čitanja pokazuje strah.
Poznati dječiji psihijatar Bruno Bettelheim zaključio je da «horor-bajke» imaju pozitivnu ulogu u socijalizaciji djece. U jednostavnom obrascu u kojem hrabar, mudar ili plemenit lik kao nagradu dobija princezinu ruku, ljubav princa, bogatstvo i sretan život, a nevaljalog stiže zaslužena zla sudbina, kod djece zadovoljava duboku potrebu za ispunjenjem pravde. Također, kaže da su priče u svom izvornom obliku potrebne, ali i korisne djetetu u razdoblju između četvrte i devete godine.
Pozitivna uloga
Bajke su dio folklornog naslijeđa i one imaju sasvim jasnu i pozitivnu ulogu u socijalizaciji najmlađih. Bajka nudi jednostavan uvid u dobro i zlo, i u pobjedu dobra nad zlim. Zbog jasne predvidivosti, bajka osim emocionalnog rasterećenja, pomaže i u razvoju dječije mašte.


Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.