Baby blues

Poslijeporođajna tuga ili baby blues pojavljuje se od 2. do 5. dana nakon porođaja, traje do mjesec dana te ga doživljava 80 do 90% žena.
Veliki utjecaj na to stanje, osim psihičkog stresa zbog samoga porođaja, imaju i hormonske promjene koje se događaju za vrijeme i nakon porođaja, zatim umor i neispavanost, bol uzrokovana epiziotomijom ili carskim rezom, mastitis ili bilo koji drugi problemi sa zdravljem mame ili bebe. Također, nakon prvih nekoliko dana mami i bebi manje su dostupni različiti sustavi socijalne podrške (muž, ako je i dobio nekoliko slobodnih dana zbog rođenja djeteta, mora se vratiti na posao, roditelji i prijatelji prestaju intenzivno pomagati).
Glavne karakteristike poslijeporođajne tuge su manjak energije, slabost, ranjivost, nagle promjene raspoloženja, plačljivost, zbunjenost. Mnoge žene osjećaju da je beba prevelika odgovornost za njih, oplakuju gubitak svoje slobode ili su pak uvjerene da ih nitko ne voli i ne može voljeti. Treba naglasiti da su svi ti simptomi pojačani kod žena koje su rodile carskim rezom ili pak kod žena koje same odgajaju svoje dijete.
Baby blues proći će sam od sebe, potrebno je samo nekoliko dana odmora i velika podrška i pomoć okoline.

www.zdrav-zivot.com.hr

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.