autosjedalica

Da bi autosjedalica bila efikasna, a dijete u njoj sigurno, ona mora biti prilagođena rastu i stadiju razvoja djeteta za koje je namijenjena.
Zbog toga su, prema ECE R44/03 i ECE R44/04 direktivi podijeljene u osnovne grupe, prema težini djeteta:
•    grupa 0 za novorođenčad, od rođenja do 10kg
•    grupa 0+ za novorođenčad, od rođenja do 13 kg
•    grupa I za malu djecu težine od 9 do 18 kg
•    grupa II za veću djecu težine od 15 do 25 kg
•    grupa III za veću djecu težine od 22 do 36 kg
Na tržištu se nude autosjedalice iz određene grupe ili tzv. kombinirane autosjedalice koje se protežu kroz više težinskih grupa (npr. autosjedalica namijenjena za dijete od 9 do 36 kg). Na što obratiti pažnju prilikom odabira autosjedalice?
Na tržištu se može naći velik broj autosjedalica, različitih modela i karakteristika. Zato ne čudi da se roditelji pri izboru nađu u nedoumici kako izabrati najbolju. Ukratko, najbolja autosjedalica je ona koja odgovara vašem automobilu, vašem djetetu i vašem novčaniku te koju možete lako stavljati u i vaditi iz automobila. S obzirom na broj modela automobila i načine vezivanja u njima, obavezno prvo provjerite da li autosjedalica odgovara vašem automobilu, da li prati konture sjedala vašeg automobila te da li se u njega može montirati čvrsto i pod pravim uglom. Potom izaberite autosjedalicu iz grupe koja je prilagođena težini.
Nakon što ste suzili izbor na one koje su kompatibilne s vašim automobilom, djetetom i novčanikom, prije finalnog izbora svakako provjerite da li se auto sjedalica jednostavno postavlja i koristi, jer ni najskuplja autosjedalica neće biti sigurna ako nije pravilno montirana.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.