Autistično dijete

Postoje bolesti o kojima se nerado priča, od kojih se ne umire, ali sa kojima se teško živi.

Autizam je jedan od najtežih razvojnih poremećaja, koji se javlja u ranom djetinjstvu, ugrožava normalan razvoj djeteta i njegovo kasnije osposobljavanje za samostalan život. Autizam je misterija na koju roditelji i stručnjaci širom svijeta pokušavaju da pronađu odgovor. Prema istraživanjima u svijetu od 10.000 djece četvero ili petero pate od teškog razvojnog poremećaja poznatog pod nazivom autistični poremećaj. Do danas nije utvrđen uzrok (uzroci) nastanaka autističnog poremećaja. Autizam se javlja u ranom djetinjstvu i traje cijeli život. Djeca s autizmom vide, čuju, dodiruju, ali teško mogu te utiske sklopiti u smislenu cjelinu. Stoga se povlače u vlastiti svijet u kojem nalaze sigurnost. Prvi simptomi javljaju se najčešće prije 36-og mjeseca života. Osobito se govor razvija kasno, uopšte se ne razvije ili počinje nazadovati I to može biti jedan od prvih znakova autističnog poremećaja . Autistično dijete stvara autističnu obitelj, zatvorenu i izoliranu zbog velike brige za dijete, ali i zbog nemogućnosti da se dijete primjereno ponaša u drugim sredinama. Autizam je po tome jedan od najtežih hendikepa.

Sigurno je da i sama dadilja osjeća određeni strah i sumnju da neće biti dorasla zadatku koji se pred nju postavlja kada joj ponudimo brigu oko djeteta koje je autist. Pitaju se da li je u praksi moguće ostvariti interakciju sa autističnim djetetom. Jedini savjet koji možemo dati jeste da dadilja prati , procjenjuje i da se prilagođava njegovim reakcijama iz njegovog ponašanja shvati što ga smeta, što mu treba, kako lakše uči, u čemu je dobar, a u čemu treba dodatnu pomoć.

 

Ovo su samo neke od sugestija koje mogu pomoći dadiljama da razumiju

 

Moramo se prilagoditi autističnom djetetu, a ne da se ono nama prilagodi. Poremećaje spavanja i uspavljivanja često susrećemo kod autističnog djeteta. Dijete neuobičajeno malo spava, kasno zaspi, a veoma se rano budi. Strah je stalni pratilac autističnog djeteta. Autistično dijete igra se gledajući vlastite ruke, uvijek na isti način, okreće ih, približava i udaljava od lica. Igra se predmetima koji nisu za igru. Poskakuje, plješće rukama. To radi uvijek na isti način. Autistično dijete nije emocionalno hladno. Ono traži kontakt, voli ga, a često se ponaša drugačije, jer ono ne zna prići drugome, iako je veoma zadovoljno kada to čini. Nikad ih ne silite da rade nešto što ne žele, autistično dijete izbjegava pogled oči u oči. Ono kao da gleda kroz osobe, a ne u osobe.

 

Da li se sjećate filma ”Kišni čovek” i izvanredne uloge Dastina Hofmana? Taj film je pomogao da laici shvate šta je autizam i kako se ponašaju osobe u ovom stanju. One nisu bolesne, već samo drugačije od nas.

 

 

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.