Alergije na grinje

Alergeni su svuda oko nas i u svakoj životnoj dobi možemo postati alergični .Ako ste primjetili da često kišete , nos Vam je začepljen ili curi, ako osjećate svrbež ili pečenje u očima i ako se sve to dešava u zimskom periodu morate pomisliti i na alergije na grinje. Alergije na grinje su najčešće poslje alergije na polen  i mogu se manifestovati kao alergijska kijavica i kao urtikarija, ekcem i bronhijalna astma. Svala od ovih bolesti ima svoje karakteristike ali zajedničko im je da uzročnik može biti alergija na grinje.  Grinje su mali paraziti , veličine 0,4 milimetra  i širine do 0,3 milimetra. Muška grinja u prosjeku živi 30 dana a ženska oko 70 dana i za to vrijeme izleže 60 do 100 jaja iz kojih će se izleći larve a zatim i odrasli paraziti. Grinje su prisutne u našoj okolini , nalaze se u itisonima, čilimima, zavjesama, posteljini , dušecima , plišanim igračkama gdje su duboko zavučene i sklonjene od svjetlosnih zraka. Grinje na  površinu izlaze samo da bi se hranile a hrane se izumrlim ljudskim ćelijama pri velikoj vlažnosti vazduha i u okolini u kojima ima dosta toplote. Kako se zaštititi od grinja? Ukloniti iz svojih prostorija sve stvari u kojima se grinje mogu nakupljati a koje smo gore naveli , koristiti usisivače sa vodenim sistemom ili sa parom, koristiti presvake za jorgane, dušeke, jastuke koje su ne propusne za grinje . Svakih 15 dana plišane igračke držati preko noći u zamrzivaču a sutradan ih oprati u veš mašini.  Posteljinu prati na više od 60 stepeni , često provjetravati prostorije u kojima spavamo i boravimo . Ukoliko  u stanu imamo klima uređaje bez hepa filtera onda je filtere potrebno prati svakih 7 dana.

Prosječan krevet predstavlja dom za oko 1.000.000 grinja . Čak i u domovima koji se redovno održavaju i čiste podrazumjeva se prisustvo grinja, ali naravno u manjem obimu nego u kućama u kojima to nije slučaj.

Kod pacijenata koji su osjetljivi na grinje, u stanu nikako nebi trebalo da budu itisoni , prostirke od zida do zida iz razloga sto Vi to nikada ne možete dovoljno dobro da očistite onu prasinu koja se taložila ispod plastičnog djela itisona gdje grinje žive. Redovno odrzavanje higijene stana je jedino rješenje, a nažalost detrdženti kao ni omekšivači ne uništavaju grinje .

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.