Ako volite jesti jaja, a brinete za zdravlje, dobro će vam doći informacija da njihova konzumacija šest puta sedmično nije povezana s većim rizikom od zatajenja srca. Međutim, prema ispitivanjima, osobe koje su jaja konzumirale sedam ili više puta u toku sedmice bile su u većoj opasnosti od zatajenja srca. Jedno jaje dnevno prihvatljivo je za zdrave osobe, ali pritom
treba paziti na ukupan dnevni unos holesterola iz različitih izvora. Zbog sadržaja holesterola jaja su bila svrstana na „crnu listu“ namirnica prije tridesetak godina. Međutim, zasluženo im raste nutricionistički rejting. Interesantno je da su, prema nekim studijama, gojazne žene koje su za doručak tokom dva mjeseca jele po dva jaja izgubile 65 posto više kilograma, a struk im se smanjio za 83 posto više u poređenju sa onim ženama na dijeti koje su u istom obroku jele pecivo. Stoga, zaključak je jednostavan – jaja su dobra dijetna hrana!