9 zabavnih aktivnosti u kojima cijela porodica učestvuje

Roditelji su zauzeti ljudi. Nekada vrlo zauzeti, zaposleni ljudi 😳 ).
No, čak i ako Vam je u životu teško balansirati između rada i djece, važno je izdvojiti posebno vrijeme za druženje sa svojom porodicom.
Postavljanje svog vremena tako da je sadašnjost jako bitna, dok su Vaša djeca mala je važno jer nas povezuje sa našom djecom a njima ostaje u sjećanju.
I baš zbog toga potrebno je da pokušamo izdvojiti 30 minuta dnevno za neku porodičnu  zabavu ili da odredimo neki poseban datum na kalendaru koji će uvijek biti rezervisan samo za nas. Trebate ideje? Ovdje se nalazi devet jeftinih , zabavnih stvari koje možete raditi zajedno kao porodica.
Čitajte knjige!
Izvucite onu gomilu najdražih knjiga Vašeg dijeteta (minus one koje ste pročitali 5 hiljada puta i ne mogu podnijeti da se više otvore, jer se odmah raspadaju).
Ne samo da je zajedničko čitanje dobro , extra zabavna aktivnost koja povezuje, to je također odlično i za sam razvoj  dječijeg mozga!
Čitanjem gradimo vještine  jezika, podižemo dječiju maštu, memoriju, i kritičku-sposobnost razmišljanja, pa čak poboljšava njegovu pažnju.
Gledanje TV-a!
Odrediti neko vrijeme za zajedničko porodično odmaranje uz gledanje filma ili TV emisije. Priznajte, Vi isto volite da gledate Doru kako istražuje gotovo jednako kao i Vaš dvogodišnjak.
Kuhajte sa svojom djecom!
Neka cijela porodica učestvuje u pravljenu obroka bar jednom u 15 dana. Mama će dobiti ispomoć od svog malog  kuhara, a tata može imati zadaću u miješanju, sjeckanju na kockice.
Ne kažemo da trebate praviti nešto vrlo zahtjevno kao što je filovana piletina… Već nešto što i dvogodišnjaci mogu da učestvuju u pripremi- salata, palačinci. U konačnici i tata će imati svoj dan  u kojem je on  nad vrućim šporetom?
Počnite da šetate, ali stvarno to i uradite!
Napravite krug u svom naselju,možda prošetate i do Vilsonovog šetališta! To je odličan način za povezivanje porodice a uz put i roditeljima malo kardio vježbi. Ovo je samo za one roditelje koji na posao idu automobilom, tamo sjede po minimum 8 sati za kompjuterom i vraćaju se kući ponovo automobilom 😆 )
Uprljajte i svoje ruke!
Dekorišite sto (i pod, i djelove zida ili čak i plafona …) sa starim obojenim novinama i uključite  Vaše dijete da se kreativno izrazi.
Radeći to zajedno  je stvarno  odličan način za povezivanje i poticanje one skrivene umjetničke strane koje Vaše djete ima.
Prikupite stare dugmadi, komadića tkanine, trake i komadiće samoljepljivog papira.
Ili pomiješajte hrpu domaćih boja,umažite svoje ruke i ostavite neki otisak na djelu zida u dječijoj sobi.
Jedite svi zajedno!
Uz sve pokušaje da dijete ima ispravne obroke u toku dana, ponekad zaboravimo na važnost zajedničkog obroka i vremena koje tada provodimo skupa.
Zajednički obrok  može biti zabavan ako u njega dodamo još nekoliko stvari ( i da se mama ne iznervira zato što dijete ne želi jesti povrće).
Pokušajte sa pravljenjem  palačinki nakon obroka ili postavljanje stola u dnevnoj sobi sa zadanom temom piknik u kući.
Ne samo da je porodični  ručak sjajan način  za jačanje porodičnih odnosa, stručnjaci kažu da daje djeci podsticaj  u školi, uspostavlja i zdrave prehrambene navike.
Imati obavezne izlaske!
Izađite na  igralište ili posjetite neku od gradskih igraonica. Vaše dijete će dobiti priliku da upozna neku novu djecu, upozna neke nove igračke ( a uvijek je bilo tuđe slađe, a u svemu tome, neće Vam u kući napraviti nered (što znači da bi zapravo dobili priliku za opuštanje kada Vaše dijete zaspe umjesto čišćenje nakon igranja u trajanju od bar dva sata)! Svima bi dosadio isti  stari park sa istim-starim  toboganom?
Organizujte zabavu!
Kome treba prilika za slavlje? Nama sigurno ne treba. Radi porodične zabave, organizujte zabavu u kući, samo odjednom neka počne zabava u dnevnoj sobi, sa muzikom ili sa hvatanjem sapunskih mjehurića iz aparata koji je izuzetno jeftin.Ko kaže da derneci prestaju kada  postajemo  roditelji!

Podijelite ono u čemu Vi uživate!
Druženje sa Vašim dijetetom ne mora uvijek uključivati igranje sa vozićima i tako svaki put! Pozovite vaše dijete da vam se pridruži u radu sa nečim u ćemu Vi uživate kao što je presađivanje cvijeća ili obično pješačenje. Zapravo Vi ćete uraditi nešto za svoj čejf 😆 a Vaše dijete će shvatiti da se i ono može zabaviti bez  vlakić Thomasa i njegovih  prijatelja!

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.