10 Načina kako da prehlada sa Vašeg djeteta ne pređe na Vas

Začepljen nos, bolno grlo, osjećaj grebanja u grlu, kašalj, glavobolja. Svi mi već dobro prepoznajemo prve znake prehlade. Uostalom, prehlada je  jedan od najčešćih zaraznih oboljenja kod ljudi, prema Medical News Today. Možete se prehladiti kada virus prehlade zarazi vaš gornji dišni sistem. Širi se brzo nakon što sitna  kapljica zaražene tekućine uđe u vaše tijelo, često iz kihanja, kašljanja, ili putem  poljubca. Postoje stotine virusa koji mogu uzrokovati prehlade i nikada ne možete izgraditi imunitet na sve njih. Pa kada se vaše dijete prehladi, postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako bi ojačali vaš imunološki sistem i smanjili šanse za prelazak prehlade na vas. Počnimo s jednim od najobičnijih: pranje ruku.
Često perite ruke
Teško je držati ruke toliko čistim odnosno bez bakcila kada ste bolesni. Uostalom, mi često koristimo naše ruke kao zaštitu od kašlja u trenucima  kada nam maramica nije pri ruci.
Dakle, ne samo da trebate prati ruke redovito, već morate biti sigurni da i vaše dijete takođe pere svoje ruke često.
Da li vaše dijete koristi maramice
Kada vaše dijete kašlje ili kiše, naučite ih da koristite maramice i da istu odmah bace.
Djecu bi trebalo naučiti da svojim rukama dokle god su prehlađeni ne diraju predmete, kao što su igračke ili  čaše, kako bi se izbjeglo širenje virusa na ostale ukućane.
Nemojte dijeliti hranu
Prehlada se može prenijeti slinom, tako da hranu koje je vaše dijete jelo ni slučajno ne dijelite sa nekim od ukućana. Ako vaše dijete ima tendenciju da ne pojede sve iz  tanjira, onda mu treba nuditi manje  porcije kada je  bolestan.
Jedite pileću supu
Pileća supa sadrži stvari koje su odlične za borbu protiv prehlade..
Pijte puno tekućine
Ne možete pobijediti prehladu prije nego je potpuno „isperete iz svog sistema“, ali unošenjem puno tekućine možete taj proces ubrzati. Ovo je i snažna preventivna mjera i učinkovit  lijek, ako ste već bolesni. Bistra supa, sok, bez kofeinski biljni čaj, voda i limunada sa medom pomaže održati vaše tijelo dovoljno hidriranim. Izbjegavajte  tekućine kao što su alkohol i kofeinsku kafu ili gazirane sokove.
Jedite hranu bogatu hranjivim sastojcima
Ako vaše dijete ima prehladu ili osjećate da biste se i vi mogli prehladiti, obratite pažnju na prehranu. Trebali biste da jedete uglavnom hranu bogatih vrijednosti , posebno voće i povrće, dosta vitamina kako bi vaš imunološki sistem funkcionisao u svom najboljem redu. Sokovi mogu biti hranjivi takođe, ali gledajte da budu prirodno cjeđeni.
Napraviti čaj od  đumbira
Mnogi ljudi se zaklinju u đumbir čaj za pojačanje imunološkog sistema, pomaže u borbi protiv prehlade i izliječenju upalnog grla. Pokušajte izrendati đumbirov korijen, dodajte punu kašiku ovog sadržaja u 2dcl vruće vode, pustite da odstoji nekoliko minuta, a zatim popijte.
Držite svoje dijete izolovano
Čuvajte svoje malo čedo izolovano u  svojoj sobi, ako je moguće. Na taj način, klice ostaju ograničene na jednom  području.
Napravite djetetu što ugodnije vrijeme koje će provesti u krevetu i  tako ćete osigurati  da prehlada ostane daleko od ostalih zdravih članova vaše porodice.
Dezinfikujte igračke vašeg djeteta kao i zajedničke prostorije
Mala djeca iako su prehlađena još uvijek uspijevaju da se igraju sa svojim igračkama.
Zato napravite dezinfekcijski rastvor u običnom lavoru u kojem možete nekoliko puta dnevno dezinfikovati igračke.
Sredstvo u spreju za dezinfekciju ruku neka se nalazi na vidnom mjestu i što češće ga koristiti kako bi dlanovi vas i vašeg djeteta uvijek bili čisti.

Izgleda da ne dovoljna količina sna igra glavnu ulogu u podložnosti za razvoj prehlade.
Istraživanje objavljeno u Archives of Internal Medicine, sugeriše da ako u prosjeku spavate manje od sedam sati po noći, vaše šanse za prehladu su trostruko veće. Ista studija također je utvrdila koliko je  kvalitet spavanja važan. Drugim riječima, bez prekida, dubok san pomoći će vam odbiti prehladu puno bolje nego spavanje uz noćno svjetlo isprekidano ili kasni odlazak na spavanje.

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.