Za zdravo srce

Jeste li znali da postoji dobar holesterol?

Tim naučnika Medicinskog fakulteta Unverziteta u Penn­sylvaniji otkrio je ključ me­tabolizma, kontrole nivoa do­brog holesterola (HDL) u krvi miševa. Ovaj tim smatra da je to veoma slično, čak isto, kod ljudi. Istraživač Weijun Jin kaže da su do sada našli lijekove kojima se snižava nivo lošeg holesterola (LDL) u krvi, ali postoji ogromna potreba da se nađe način da se podigne nivo dobrog holesterola. On smatra da je njihovo istraživanje otkrilo nekoliko „ulaza“ u metabolizam dobrog holesterola. Holesterol je supstanca koja se nalazi uglavnom u namirnicama životinjskog porijekla, porede ga sa voskom, a i organizmu ima svoje uloge u metabolizmu ćelija i izgradnji mnogih hor­mona. Međutim, loš holesterol – holesterol lipoproteina niske gustine – ne smije biti previsok. A postaće previsok ako jedete npr. masno meso, jaja, i, možda ne biste vjerovali – margarin i biljne masti (oni su u vrhu izvo­ra lošeg holesterola) i počeće se lijepiti za zidove krvnih sudova, što može dovesti do aterosklero­ze, do smanjenja elastičnosti arterija, čime se povećava rizik srčanih oboljenja i moždanog udara. Kako se to desi? Gomila­nje lošeg holesterola na zidovi­ma krvnih sudova ih sužava, pa tako krv ima sve više „pre­preka“ da donese kisik do poje­dinih organa, zbog čega ti organi slabe, bez kisika odumiru. Kako proces taloženja „lošeg“ holes­terola na krvne sudove može trajati godinama, ljudi obično nisu svjesni šta im se dešava, do jednom… Zato i taj holesterol, poput mnogih bolesti, nazivaju „tihi ubica“. Ali, zdravom prehranom, prven­stveno izbacivanjem zasićenih masnoća iz nje, i ubacivanjem nezasićenih, proces taloženja lošeg holesterola na krvnim su­dovima može se potpuno obuz­dati, a može se, ustrajnošću u promjenjenom načinu prehrane, čak i okrenuti! Odnosno, loš holesterol sa krvnih sudova se može sastrugati. E, u tom proce­su, svoju važnu ulogu ima i do­bri holesterol. Iako ima medicin­skih stručnjaka koji negiraju da uopće postoji dobar holesterol, dokazano je da HDL-molekuli „stružu“ sa zidova krvnih su­dova suvišni holesterol koji se onda putem krvotoka prenosi u jetru na dalje prečišćavanje. Iako pennsylvanijski naučnici idu ka pronalaženju lijeka koji će podići nivo dobrog holester­ola, to se može učiniti i prirod­nim putem – preferiranjem nezasićenih masnoća u preh­rani kojih je najviše u povrću, biljnom ulju i ribi. U prehrani, dakle, treba voditi računa o tome da se unose supstance koje spuštaju nivo lošeg holesterola, a podižu nivo dobrog, kakvo je  maslinovo ulje.



Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.