Gerb

Definicija

GERB, gastroezofagealna refluksna bolest, je stanje kod kojega dolazi do vraćanja – refluksa, kiselog, tekućeg sadržaja želuca u jednjak. S obzirom da jednjak nema specijalan sloj koji bi ga štitio od agresivne kiseline poput želučane, kontakt kiseline i jednjaka izaziva osjećaj peckanja u predjelu prsa ili grla. Ovaj osjećaj peckanja poznat je kao žgaravica.

Ponekad se kao posljedica GERB-a javlja regurgitacija, odnosno povrat želučanog sadržaja do usta.

GERB se najčešće razvija usljed oslabljene funkcije ezofagealnog sfinktera, kružnog mišića koji predstavlja svojevrstan ventil između jednjaka i želuca. U normalnim okolnostima, taj “ventil” je otvoren za prolaz hrane iz jednjaka u želudac, no kada hrana dospije u želudac, “ventil” se zatvara i onemogućuje povrat želučanog sadržaja u jednjak. Međutim, kada sfinkter oslabi, ili kada se opušta u pogrešno vrijeme, sadržaj želuca vraća se iz želuca u jednjak.

Jedna od najjednostavnijih metoda ublažavanja simptoma GERB-a odnosi se na promjene nekih životnih navika, u prvome redu onih prehrambenih.

* 1. Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu, smršavite! Pretilost i prekomjerna tjelesna težina povećavaju rizik za razvoj GERB-a.
* 2. Dnevni unos hrane rasporedite na više obroka koji će sadržavati manje količine hrane. Dakle, ne prejedajte se!
* 3. Izbjegavajte obilne obroke 2-3 sata prije odmora ili spavanja.
* 4. Obrok koji sadrži složene ugljikohidrate može pomoći. Namirnice, izvori kompleksnih ugljikohidrata, primjerice integralna riža, kruh i tjestenina, mogu vezati višak želučane kiseline i ne predstavljaju opterećenje želucu.
* 5. Iskustveno je poznato da konzumacija badema može pomoći pri ublažavanju simptoma žgaravice.
* 6. Izbjegavajte jela pržena u dubokoj masnoći, pohana jela i jela koja su pripremljena na zapršci.
* 7. Smanjite unos začinjene i kisele hrane jer mogu nadražiti oštećenu sluznicu jednjaka.
* 8. Izbjegavajte masne obroke i “fast food”. Masna hrana duže se zadržava u želucu i zahtijeva veće količine želučane kiseline kako bi bila probavljena.
* 9. Jedite polagano i žvačite. Pokušajte nakon svakog zalogaja odložiti pribor za jelo i hranu prožvakati barem 10 puta.
* 10. Ograničite unos soli. Preslana hrana povećava rizik za razvoj simptoma GERB-a.
* 11. Tekućinu radije pijte barem 15 minuta prije i sat vremena nakon obroka, nego uz obroke. Ukoliko morate piti dok jedete, pijte manje količine tekućine. Naime, bilo koja tekućina, dok se unosi uz hranu, može razrijediti probavne sokove i otežati probavu.
* 12. Izbjegavajte pretjerano hladnu i pretjerano vruću hranu i napitke. Oni mogu usporiti proces probave i nadražiti osjetljivu sluznicu jednjaka.
* 13. Uključite namirnice koje sadrže prehrambena vlakna u prehranu (voće, povrće, cjelovite žitarice) kako biste spriječili konstipaciju (zatvor) koja može voditi ka povećanju pritiska u trbuhu.
* 14. Prestanite pušiti! Nikotin slabi mišić koji steže donji dio jednjaka, a zrak koji gutate dok pušite može uzrokovati napuhavanje i vraćanje želučanog sadržaja u jednjak.
* 15. Određena pića stimuliraju lučenje želučane kiseline pa su također nepoželjni kod osoba koje pate od GERB-a. Tu spadaju kava (sa i bez kofeina), čajevi i gazirana pića, alkoholna pića.
* 16. Određene namirnice mogu nadražiti ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, rajčica i proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili, papar.
* 17. Izbjegavajte odjeću koja vas steže, posebice oko struka! Odjeća koja je pretijesna oko struka može uzrokovati slabljenje mišića koji steže donji dio jednjaka te povećati učestalost i volumen povrata želučanog sadržaja.
* 18. Ukoliko Vas muče simptomi GERB-a, noću spavajte u poluležećem položaju. Pri tome ne pomaže samo podizanje glave, već i dijela trupa tako da jednjak bude iznad želuca. Refluks se također češće javlja kada osoba leži na svojoj lijevoj, umjesto na desnoj strani.
* 19. Vodite dnevnik prehrane kako biste ustanovili koje namirnice možete dobro podnijeti, a koje namirnice pogoršavaju simptome.
http://www.centar-zdravlja.net

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.