Pročitajte ovaj članak i prihvatite savjete već danas.
Margarin je izvorno stvoren prije stotinak godina u SAD radi dodatka za gojenja ćurki na velikim farmama. Kada je počeo
da se daje kao dodatak uobičajenoj hrani, izazvao je pravi pomor na životinjama, pa su ljudi koji su prvi investirali novac,
nastavili dalja istraživanja kako bi povratili uloženi novac.
Margarin je prvobitno bio potpuno bijele boje, ni najmanje nalik na neki poznati namaz , pa su mu izmedju ostalog naknadno
dodali žutu boju i nekoliko drugih sastojaka za poboljšanje ukusa , te se počeo prodavati ljudima kao jeftina zamjena za puter.
Puter je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati ukus druge hrane sa kojom se koristi. On je dio ljudske
prehrane vjekovima , dok je margarin ušao u upotrebu tek prošlog vjeka u vrijeme krize, kada je hrana postajala sve skuplja.
Kod margarina je ekstremno visok sadržaj masnih kiselina, a njegovo redovno konzumiranje utrostručuje rizik od smrti od
oboljenja srčanih krvnih sudova.
Margarin povećava ukupan holesterol i LDL (takozvani loši holesterol), a smanjuje HDL (dobar holesterol).
Pored ostalo smanjuje kvalitet majčinog mlijeka za vrijeme dojenja, smanjuje opšti imunitet organizma i što je naročito
važno za oboljele od dijabetisa, smanjuje prirodnu proizvodnju insulina u organizmu. Konačno, margarin petostruko povećava
rizik od raka probavnih organa.