U odnosu na tzv. konvencionalni jelovnik, preporuke se mijenjaju samo u nešto većem postotku proteina. Potrebno je oko 1,2 – 1,4 grama proteina po kilogramu tjelesne mase,
dok je osobama koje nisu trudnice dovoljno 0,8 – 1 grama proteina po kilogramu tjelesne mase. Važno je prednost dati unosu nezasićenih masti u odnosu na zasićene.
Meso
Ishrana trudnice treba obilovati „mršavim mesom“, odnosno mesom peradi, kao i nemasnom junetinom i nemasnom svinjetinom. Značajno je da žene tokom trudnoće svaki dan jedu mesa, zato što organizam najbolje koristi željezo iz ove vrste namirnica. I riblje
meso treba biti na jelovniku, jer u njemu ima kalcija neophodnog za čvrste bebine kosti. Treba izbjegavati slano i puno vještačkih dodataka, masne i suhomesnate proizvode.
Također, meso mora uvijek biti dobro pripremljeno, jer je kod trudnica povećan rizik od trovanja bakterijama iz neadekvatno pripremljenog mesa.
Mliječni proizvodi
Mlijeko i mliječni proizvodi su najbolji izvor minerala, proteina. Pijte mlijeko, jogurt, jedite mladi sir, kajmak… Poželjno je da jedete i voćne jogurte. Pošto nutricionisti
savjetuju da izbjegavate konzervans i vještačke aditive, preporučujemo da ih sami pravite kod kuće. Ispasirajte ili izmiksujte omiljenu voćku, dodajte jogurt, a po potrebi i
malo smeđeg šećera. Neka to bude vaša svakodnevna užina.
Voće i povrće
Svaki dan je neophodan unos voća bogatog vitaminom C i porcije tamnozelenog lisnatog povrća. U ishrani trebaju dominirati svježe namirnice. Vitamin C koji se nalazi u jagodama,
dinjama, kupusu, paprikama, prokulicama, obezbijedit će vašoj bebi pravilan razvoj desni i tkiva, a vašem tijelu brže zarastanje rana i bolje apsorbovanje željeza. Zdrav izvor proteina su i grah i koštunjičavi plodovi.
Folna kiselina i vitamini
Trudnici je potrebno 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Ishranom je nemoguće zadovoljiti sve potrebe, pa je preporuka da se kombinuju raznovrsna ishrana i suplemenati. Namirnice bogate folnom kiselinom su pahuljice, hljeb i peciva od cijelog zrna žitarica, špinat,
brokule, karfi ol, šparoge i mahune. Pošto je folna kiselina osjetljiva na visoke temperature, povrće treba jesti svježe ili kuhano na pari ili u vrlo malo vode. Česta pojava među trudnicama je i malokrvnost usljed nedostatka željeza, jer mnogo žena započinje trudnoću s veoma malim rezervama željeza u organizmu. Uz dodatak željeza potrebno
je piti i vitamin C koji pospješuje njegovu iskoristljivost.
Žitarice
Izbjegavajte hljeb od bijelog brašna, birajte peciva i tjestenine napravljene od cijelog zrna žitarica. Na vašem jelovniku neka bude barem dva puta nedjeljno i riža, jer je najbolji izvor prehrambenih vlakana i najsigurniji način da se spriječi pojava zatvora, veoma česta u toku trudnoće.